top of page

Gıda Etiketi
Hazırlama

Gıda Etiketi Hazırlama Danışmanlık Hizmeti

Hazır ambalajlı gıda ambalajı üzerinde yer alacak gıda etiketini TGK Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme YönetmeliÄŸi’ne uygun olarak hazırlıyor ve ürününüzle ilgili yönetmelik ve tebliÄŸler hakkında bilgilendirme yapıyoruz. 

​

Gıda üretiminin önemli bir aÅŸaması olan gıda etiketi hazırlama konusunda ilk bilinmesi gereken, gıda etiketinin Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme YönetmeliÄŸi’ne uygun olması gerektiÄŸidir. Gıda etiketi yazılı ve diÄŸer görselleri ile doÄŸru bilgileri içermeli, tüketicileri yanıltmamalıdır. Bu konuda sık sorulan bazı soruları aÅŸağıda yanıtlama çalıştık. 

Gıda Etiketi Nedir?

Ambalajlanmış bir gıda ürününün ambalajı üzerinde bulunan ve gıdayı her yönüyle tanımlayan ve tüketiciye tanıtan araçtır. Gıdanın kimlik kartıdır diyebiliriz. 

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme YönetmeliÄŸinde yapılan tanımlalar ise ÅŸöyledir:

Etiket: Gıdanın ambalajının veya kabının üzerine yazılmış, basılmış, ÅŸablon ile basılmış, iÅŸaretlenmiÅŸ, kabartma ile iÅŸlenmiÅŸ, soÄŸuk baskı ile basılmış, yapıştırılmış veya iliÅŸtirilmiÅŸ olan herhangi bir iÅŸareti, markayı, damgayı, resimli veya diÄŸer tanımlayıcı unsurları,

Etiketleme: Gıdaya eÅŸlik eden veya atıfta bulunan herhangi bir ambalaj, belge, bildirim veya etiket üzerinde yer alan, gıda ile ilgili herhangi bir yazı, bilgi, ticari marka, resimli unsur veya iÅŸaretleri,​ ifade eder. 

Gıda hakkında bilgilendirme: Bir etiket veya gıdaya eÅŸlik eden diÄŸer materyal veya modern teknoloji araçları ile sözlü iletiÅŸimi de kapsayan diÄŸer araçlar vasıtasıyla son tüketiciye sunulan ve gıda ile ilgili olan bilgilendirmeyi ifade eder. 

Hatalı Ürün Etiketi Nedir?

Besin Etiketi Nedir?

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme YönetmeliÄŸi’ne uygun olmayan, yönetmeliÄŸe baÄŸlı olarak varsa gıda ürünü ile ilgili gıda tebliÄŸleri, yönetmelik kapsamında geçen diÄŸer yönetmeliklerle uyumsuz veya kontrol edilmemiÅŸ, eksik, yanıltıcı veya güncel olmayan bilgiler, okunamayacak kadar küçük yazılar ile hazırlanmış etiketlere hatalı ürün etiketi denir. 

Gıdalarda etiket bilgileri net ve okunabilir olmalıdır. 

Hazır amabalajlı bir gıda ürününün ambalajı üzerindeki bilgiler arasında bulunan ve gıda ürünün enerji deÄŸeri ve / veya diÄŸer besin deÄŸerleri, vitamin ve mineral deÄŸerlerini içerecek ÅŸekilde hazırlanmış tablolardır. 

 

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme YönetmeliÄŸinde yapılan tanımlalar ise ÅŸöyledir:

Beslenme bildirimi:

1) Enerji deÄŸeri veya,

2) Enerji deÄŸeri ve sadece besin öÄŸelerinden bir veya birden fazlası (“YaÄŸ (doymuÅŸ yaÄŸ, tekli doymamış yaÄŸ, çoklu doymamış yaÄŸ, trans yaÄŸ)”, “Karbonhidrat (ÅŸekerler, polioller, niÅŸasta)”, “Tuz”, “Lif”, “Protein”, “Ek-9 Bölüm 1’de yer alan ve bu ekte tanımlanan belirgin miktarlarda bulunan vitamin ve mineraller”), hakkındaki bilgileri içeren bildirimi, ifade eder.

Gıda Etiketi Nasıl Hazırlanır?

Gıda etiketi, baÅŸta Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme YönetmeliÄŸi olmak üzere tüm yönetmelikler göz önünde bulundurularak hazırlanır. Etiketi hazırlanacak gıda ürünü özelliklerine göre ve o gıda için spesifik tebliÄŸler kontrol edilir. 

Gıda Etiketi Hazırlama Danışmanlık Hizmet Kapsamı Nedir?

Hizmet kapsamında ürünün ambalajında bulunması gerekenler kadar, bulunmaması gerekenler ve kullanılmaması gereken tanımlar hakkında da bilgilendirme yapılır. Ürün ismi incelenir, ürün tanımlamasında hatalar olup olmadığı belirlenir. Ambalaj üzerinde bulunması istenen görseller kontrol edilir. BEsin etiket ive diÄŸer bulunması zorunlu bilgiler hazırlanır.

Gıda Etiketlerinde Bulunması Zorunlu Bilgiler Nedir?

Gıda etiketinde bulunması gereken zorunlu bilgiler Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme YönetmeliÄŸi’de, ‘ilgili mevzuat gereÄŸince son tüketiciye saÄŸlanması gereken bilgileri ifade eder’ ÅŸeklinde tanımlanmıştır. AÅŸağıdaki zorunlu bilgilendirmeler doÄŸru ÅŸekilde hazırlanmalıdır. 

 

a) Gıdanın adı.

b) BileÅŸenler listesi.

c) Alerjiye veya Ä°ntoleransa Neden Olan Belirli Madde veya Ürünler.

ç) Belirli bileÅŸenlerin veya bileÅŸen gruplarının miktarı.

d) Gıdanın net miktarı.

e) Tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi.

f) Özel muhafaza ve/veya kullanım koÅŸulları.

g) gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi.

ğ) işletme kayıt numarası veya tanımlama işareti.

h) MenÅŸe ülke.

ı) Kullanım bilgisi olmadığında gıdanın uygun ÅŸekilde tüketimi mümkün deÄŸilse, gıdanın kullanım talimatı.

i) Hacmen % 1,2’den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol derecesi.

j) Beslenme bildirimi.

​

Gıda Etiketinde olması gerekenler ve zorunlu bilgiler ile ilgili; 

1. Bakanlık, gıda hakkında bilgilendirme mevzuatının gerektirdiÄŸi zorunlu bilgilendirme kurallarını düzenlerken aÅŸağıdaki özelliklere iliÅŸkin bilgileri esas alır:

a) Gıdanın kimliÄŸi ve bileÅŸimi, özellikleri veya diÄŸer nitelikleri.

b) Özellikle belli tüketici gruplarının saÄŸlığına zararlı olabilecek içerik, güvenli kullanım, muhafaza, dayanıklılık ve gıdanın zararlı veya tehlikeli içeriÄŸine iliÅŸkin sonuçları ve riskleri içeren saÄŸlık etkisine dair bilgileri içerecek ÅŸekilde tüketici saÄŸlığının korunmasını ve gıdanın güvenilir kullanımını.

c) Özel beslenme ihtiyaçları olanlar dahil tüketicilerin bilinçli olarak seçim yapmasını saÄŸlayacak besin öÄŸeleri.

2. Gıda hakkında zorunlu bilgilendirmenin gerekliliÄŸi deÄŸerlendirilirken ve tüketicilerin bilinçli seçim yapmalarını saÄŸlamak için, tüketicilerin çoÄŸunluÄŸu tarafından özel olarak önem verilen belirli bilgilere duyulan yaygın ihtiyaç ve güvenilir gıdanın piyasaya arzı dikkate alınır.

Gıda Etiketinin Üzerindeki ''e'' Ä°ÅŸareti Ne Anlama Gelir?

Hazır ambalajlı ürünlerin amablaj içinde bulunan yaklaşık miktarını anlatır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yayınlanan HAZIR AMBALAJLI MAMULLERÄ°N AÄžIRLIK VE HACÄ°M ESASINA GÖRE NET MÄ°KTAR TESPÄ°TÄ°NE DAÄ°R YÖNETMELÄ°K kurallarına uyarak kullanılır.  

​

​

bottom of page